Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du exempel på hur studenterna testat sig fram för att skapa det populära frysmolnet. Foto: Adam Berlin/SVT

Här bryter studenter i Luleå ner populära istrenden

Uppdaterad
Publicerad

Att kasta kokande vatten i kylan som bildar ett moln över sig är ett populärt fenomen. På Luleå tekniska universitet redovisar studenterna varför det blir så – men en del saker är fortfarande outredda.

Mpemba-effekten är namnet på observationen att varmare vatten fryser till is snabbare än kallt vatten. På Luleå tekniska universitet redovisade Oskar Goman tillsammans med Victor och John, vid vilka temperaturer de märker att varmare vatten fryser snabbare än kallt.

– Det var först när vattnet var mellan 60 och 80 grader som man kunde märka att det blev det här molnet som indikerar att det fryser, säger Goman som var den enda i gruppen på plats under redovisningen.

”Inte kallt nog”

Men det är först de här senaste veckorna med köldknäppen som varit som testerna har gått att göra utomhus.

– Jag tycker det är coolt att man kring ett så väsentligt ämne som vatten inte vet svaret på varför varmare vatten fryser snabbare än kallt.

Det finns flera teorier kring varför varmare vatten fryser snabbare, men ingen fullständig förklaring.

Populär trend

Under de senaste veckornas kyla har massvis av klipp spridits på när olika personer kastar kokande vatten över sig för att skapa ett moln. Oskar Goman tror att det främst är för att det ser häftigt ut.

– Kastar du kallt vatten händer ingenting, men att det händer när det kastas varmt vatten tror jag är överraskande för många. Sen skadar det inte att det ser fint ut heller, säger han.

I klippet ser du studenterna visa hur processen går till och deras tester.

Mpemba-effekten

Mpembaeffekten är observationen av de fenomen att varmare vatten under vissa omständigheter fryser till is snabbare än kallare vatten. Trots att det finns många olika hypoteser kring fenomenet så finns det inte en helt fullständig förklaring ännu.

Mpemba lade märke till fenomenet första gången 1963 när han, under en matlagningslektion, betraktade nedfrysningen av varm glassmix.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.