Här bygger de mitt i natten

Publicerad

I Kiruna växer konturerna av det nya stadshuset fram. Just nu är man inne i en intensiv byggfas och tack vare midnattsolen kan byggandet pågå dygnet runt.

Stadshuset är det första riktigt stora projektet i det som ska bli Kirunas nya centrum, och som med många byggprojekt är det lite bråttom.

Men tidsaspekten är bara en av flera orsaker till att bygget pågår i princip dygnet runt. Dels vill man utnyttja kapaciteten på kranarna till fullo, dels finns det säkerhetsaspekter att ta hänsyn till.

– Just nu håller man på med ganska tunga lyft och då behöver man spärra av områden. Då är det bra att det inte är några andra än stålentreprenörer på plats, säger Roland Isaksson som är byggledare för LKAB.

Strejk och dåligt väder

Under det tredje kvartalet 2018 är det sagt att personalen i det befintliga stadshuset ska kunna flytta in på sin nya arbetsplats. Bygget har dock kantats med besvärligheter som strejk och dåligt väder.

Men enligt Roland Isaksson ligger bygget i fas nu.

– Det är klart att det är saker här och där som behöver lösas, men jag skulle säga att vi ligger ganska bra till, eller till och med riktigt bra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.