Jukka Mattila, överläkare vid Lapplands sjukhus i Rovanemi, berättar att de har kapacitet att hjälpa Norrbotten under cornapandemin. Foto: Yle

Här erbjuder Finland coronahjälp till Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Gränserna hålls fortsatt stängda, men nu öppnar Finland för att hjälpa Norrbotten med både testanalyser och intensivvårdsplatser.

Relationerna mellan de två grannländerna har varit något problematisk sedan Finland har valt att hålla fast vid restriktionerna för resor mellan länderna.

Det görs också försök att tina upp relationerna. I en intervju i Svenska Dagbladet i veckan https://www.svd.se/radsla-styr-finsk-coronadebatt-om-sverige öppnade Finlands inrikesminister Maria Ohisalo för finsk hjälp till svensk coronasjukvård:

Coronaviruset i Norrbotten

– Finland är redo att hjälpa till på alla sätt: med intensivvård, med testkapacitet, med allt vi kan. Vi finns här för er, sade hon.

Beredd att bistå Norrbotten

I finsk media har det rapporterats mycket om coronautbrottet i Gällivare och att region Norrbotten har gått upp i förstärkningsläge. I en intervju finska Yle säger Jukka Mattila, överläkare vid Lapplands sjukhus i Rovanemi att man är beredda att bistå sjukvården i Norrbotten om det kommer en sådan begäran.

Det finns kapacitet när det gäller att analysera tester och att kunna ta emot coronafria intensivvårdspatienter för att i så fall avlasta vården i Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet