Carina Wikström är stödassistent på Luleå kommuns resurscentrum Fyren. Med en daglig verksamhet försöker man skapa en meningsfull sysselsättning för personer med hjärnskador.

Här erbjuds unik rehabilitering för hjärnskadade

Uppdaterad
Publicerad

Vid Luleå kommuns resurscentrum Fyren bedriver man den enda renodlade dagliga verksamheten för personer med förvärvade hjärnskador i Norrbotten. På ”Slussen” hittar de en trygghet och tillsammans med andra i liknande situation.

– Det unika med rehabiliteringen här är att det endast kommer hit personer som har hjärnskador som de inte föds med, utan som de fått senare i livet. I övriga kommuner i länet sker vardagsrehabiliteringen i mixade persongrupper, säger säger Eva Andersson, enshetschef vid Slussen.

”De flesta kommer från Sunderby sjukhus”

Slussen startades 2017 för att man såg ett behov i kommunen av vardagsrehabilitering efter att personer skrivits ut från landstinget och avslutat sin rehabilitering där.

– De flesta kommer från Sunderby sjukhus där de antingen legat inne och fått sluten rehab eller öppen rehab som oftast är begränsad till bara några veckor, vilket oftast inte räcker, säger Eva Andersson.

Provade samverka rehabilitering

Man riktar sig till personer mellan 18 år och 67 år som fått hjärnskador i samband med stroke, bilolyckor, alkoholdemens och Alzheimers. Just nu är 13 personer placerade här, de flesta av dem har drabbats av en stroke.

– Vi prövade tidigare att samverka rehabiliteringen med helt andra avdelningar men då drog sig många av våra brukare tillbaka. De känner sig mest trygga i att genomgå rehabilitering med dem i liknande situationer som de själva, för det finns mycket sorg bland dem som är här, även om vi också skrattar mycket tillsammans, säger Eva Andersson.

Vad tänker du om de övriga kommunerna där den här renodlade rehabiliteringen för dem med förvärvade hjärnskador inte finns?

– Man kanske måste se över om det finns ett sådant behov, säger Eva Andersson.

I videon ser du hur man försöker skapa en meningsfull sysselsättning vid Slussen för att brukarna ska få bibehålla eller utveckla sina kognitiva, kommunikativa och aktivitetsmässiga förmågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.