Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör biologen Emilia Vesterberg vid länsstyrelsen i Norrbotten om den hotade fjällgåsen. Foto: Filip Hannu/SVT och Håkan Tyrén

Se fjällgässen släppas ut i Gällivarefjällen

Uppdaterad
Publicerad

Fjällgåsen är akut hotad och för att stärka arten släpptes ett 30-tal uppfödda fjällgäss ut i Gällivarefjällen.

Fjällgåsens utbredning fram till mitten av 50-talet sträckte sig från Kina i öster till den svensk/norska fjällkedjan i väster. Efter det har minskningen av arten varit omfattade – och är numera globalt hotad.

I Sverige klassas fjällgåsen som akut hotad och är sedan 1964 fredad från jakt.

Arten får hjälp på traven

I helgen blev ett 30-tal uppfödda fjällgäss utsläppta i Gällivarefjällen.

– De är för få och ska den överleva på sikt behöver man hjälpa till, säger Emilia Vesterberg, biolog på länsstyrelsen i Norrbotten.

Sändare på fjällgässen

Fjällgässen som blev utsläppta har en sändare för att man ska kunna studera data som flygmönster och beeteende. Vid platser som den besöker kan det bland annat sättas in riktade insatser för att förbättra för kommande års flockar under försäsong.

Projekt fjällgås är ett samarbete mellan Svenska jägarförbundet, Nordens ark och Norrbottens ornitologiska förening – med stöd av länsstyrelsen i Norrbotten.

Hör biologen Emilia Vesterberg om den hotade arten i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer