Foto: SVT

Här får unga lättare lån till bostad

Publicerad

I hälften av alla Sveriges större städer beviljas inte unga personer bostadslån trots att man har fast anställning och en större kontantinsats. Men i Luleå är det tvärtom.

I 13 av 25 svenska större städer räcker det inte med fast anställning och pengar på banken om du är ung och vill köpa ditt första hem, enligt en ny rapport från Skandia. Några orsaker kan vara skärpta kreditregler som amorteringskrav och striktare bolånetak samt en stor prisökning på bostäder.

– Det är bekymmersamt att det inte är möjligt för en ung person att få ett bolån i 13 av 25 av Sveriges större städer, säger Johanna Cerwall, vd på Skandias bank i ett pressmeddelande.

Men enligt rapporten sticker Luleå ut. Här kan en ung person, som har sparat ihop till kontantinsatsen, beviljas ett bolån.

– Det är positivt för Luleå att unga i dag får bolån i staden, framför allt då man nekas i flera av landets städer. Det är bra både för de unga men också för samhället i stort. Men marginalen är liten och en prisökning kan snabbt förändra situationen, säger Johanna Cerwall, vd på Skandias bank.

Så är uträkningen gjord

Skandia har kartlagt var en 28-åring kan köpa en normalstor etta i 25 av Sveriges större städer. 28 år är den genomsnittliga etableringsåldern på arbetsmarknaden i Sverige och således representativt för när man får ett första fast jobb.

Med hjälp av offentlig statistik av löner och bostadsstorlek från bland annat SCB, Svensk mäklarstatistik och Allabrf.se har Skandia beräknat om man beviljas ett bostadslån för en normalstor etta i respektive stad. Belåningsgraden är 85 procent och beräkningarna har utförts enligt gällande amorteringskrav.

Källa: Skandias bank

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.