Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när det första av kulturbyggnaderna flyttas till nya Kiruna

Här flyttas första kulturbyggnaden – med specialtrailer i 5 kilometer i timmen

Uppdaterad
Publicerad
Under onsdagen flyttades de första av 39 kulturbyggnader i Kiruna. De sju byggnaderna ska få en ny adress.

Husen har tömts på möblemang och har därefter pallats upp på balkar och vidare till en specialanpassad trailer som flyttar husen till en ny address. Det nya området kommer att ha adressen Flyttleden och där kommer mellan 25 och 30 kulturbyggnader samsas med nya hyreshus och villor.

De första husen som flyttas i den här etappen till ett område nära Kirunas nya centrum är 3 kulturbyggnader som kallas ”Gula raden” som byggdes år 1900 och är exempel på byggstil under förra sekelskiftet. De gamla husen benämns i den ordning som de byggdes upp en gång i Kirunas begynnelse, de tre ”Gula raden-husen” har beteckningen B555, B556 och B557.

– Det känns riktigt roligt att man kan bevara historien för kommande generationer och att det inte bara kommer att vara nya byggnader i nya centrum utan en blandad bebyggelse, säger Mari Koukkanen, projektledare samhällsomvandlingen LKAB.

De kulturbyggnader som flyttas nu är en del av de 31 kulturbyggnader som LKAB, Kiruna kommun och Länsstyrelsen kom överens om att bevara och flytta i stadsomvandlingen.

Totalt ska 39 kulturbyggnader flyttas fram till år 2035.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet