Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se björnens attack på älgen. SVT Nyheter Norrbotten varnar för starka bilder i inslaget ovan. Foto: Privat

Här går björnen till attack mot älgen – Mikael från Arvidsjaur fångade allt på film

Uppdaterad
Publicerad

När paret Mikael och Åsa-Britt Wikström var på väg hem till Arvidsjaur upplevde de någonting som de sent kommer att glömma. Intill vägen stod en björn som gick till attack mot en fullvuxen älg.

– Vi såg först någonting längre fram på vägen. Och när vi kom närmare såg vi att det var en älg och en björn. Då vi kom närmare blev björnen störd och gick ifrån älgen, säger Mikael Wikström.

Paret bromsade in och stannade några meter bort från djuren. När bilen inte längre störde valde björnen att fortsätta gå till attack mot älgen.

– Det var då jag började filma. Älgen försöker ju ta sig upp, men den är troligen så skadad att den inte klarar av det, säger Mikael Wikström.

Lämnade platsen för att minska lidandet

Han är övertygad om att björnen har jagat och försökt döda älgen innan de kom till platsen, vilket går att se på älgens skadade bakdel.

– Man är ju fascinerad samtidigt som det inte går att undgå att tycka synd om älgen. Som jägare vill man att djuren ska dö så smärtfritt och snabbt som möjligt.

På filmen kan vi se hur björnen plötsligt stannar till och tittar mot bilen och paret Wikström. Men Mikael säger att de aldrig blev rädda då de lätt kunde köra iväg.

De valde också att lämna platsen direkt efter filmen. Anledningen var att de ville avsluta älgens lidande så snabbt som möjligt då björnen påverkades av deras närvo.

”Dela det med frugan var så häftigt”

Mikael Wikström har sett björn fyra gånger tidigare men den här gången var någonting utöver det vanliga. Speciellt då han fick dela stunden med Åsa-Britt.

– Att få dela det med frugan var häftigt, så hon också fick vara med och se en björn, säger Mikael Wikström.

Spridits över hela världen

Videoklippet har i nuläget delats runt 6 500 gånger och fått stor spridning runt om i Sverige och världen.

– Det är både fascinerande och skrämmande att se hur fort det delas. Det finns några som tycker att vi skulle ha brutit in men då har de ingen uppfattning om hur naturens värld fungerar.

SVT Nyheter Norrbotten varnar för starka bilder i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.