Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du volontären Vic De Meersman från Belgien om hur det är att jobba med 50 draghundar i Ale utanför Luleå. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Turister vallfärdar till byn utanför Luleå för att åka hundspann: ”Vi måste säga nej till bokningar”

Publicerad

Efterfrågan på en tur i det norrbottniska landskapet – utan motordrivet fordon – har ökat. På ett av slädhundsföretagen i Luleå har man den här säsongen haft mer än dubbelt så många besökare på hundsläden än tidigare. 

– Trots att vi har 50 hundar så måste vi ändå säga nej till bokningar, säger Mauro Marchesoni. 

Paret som håller i tyglarna för slädhundarna, Ann-Kristin Andersson och Mauro Marchesoni, startade turistföretaget för åtta år sedan byn Ale utanför Luleå. Tillsammans med en anställd och flera volontärer kör företaget fyra olika hundspann. 

– Efterfrågan har ökat och det tror jag beror på att det har öppnats nya flyglinjer till Luleå, säger Ann-Kristin Andersson, Luleå Adventures grundare.

Fransmän flyger till Luleå

Bland annat har en flyglinje öppnats mellan Luleå och Frankrike och många fransktalande turister vill uppleva en tur på hundsläden.

– Vi har flera volontärer som pratar franska som tur är, då kan de kommunicera med kunderna och översätta till oss, säger Andersson. 

Så är det att jobba med 50 hundar

Enligt organisationen Swedish Laplands vd, Annika Fredriksson, går hundspann och Norrbottens besöksnäring hand i hand. 

– Det är en viktig anledning till att turister reser hit, man vill uppleva färden genom ett landskap utan fordon, säger Annika Fredriksson, vd på Swedish Lapland.

I klippet hör du Ann-Kristin Andersson, Mauro Marchesoni och volontären Vic De Meersman om arbetet med 50 hundar.

Två av de 50 hundarna som drar släde på slädhundsföretaget i Ale untaför Luleå. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.