Här hamnar Luleås nya brandstation

Uppdaterad
Publicerad

Tre brandstationer i Luleå ska bli en och idag beslutade kommunledningen var den ska placeras.

Idag beslutade Luleå kommun att köpa fastighet och mark vid lilla Mjölkuddsberget, eller Risslan som det numera kallas, för 22,5 miljoner kronor. För det är hit som all räddningstjänst, SOS Alarm och ambulansen kommer att flyttas.

– Ja efter dagens beslut kan man nog säga att platsen för den nya brandstationen är bestämd, säger Luleås kommunalråden Niklas Nordström (S)

När kommer brandstationen stå klar?

– Det kan jag inte svara på exakt men det handlar om några år, säger Niklas Nordström.

Tre ska bli en

Det handlar om tre brandstationer som nu centraliseras till en; den som i dagsläget ligger i centrala Luleå samt brandstationerna i Kyrkbyn och Råneå. Men i Råneå behåller man deltidsverksamheten. 

Och kommunalrådet tycker inte att det finns grund för oro bland de boende i Råneå och Kyrkbyn när det gäller skillnaden i tid i de utryckningar som kan uppstå. 

– Beslutet är helt grundat på de regler som gäller för hur lång tid en utryckning får ta och det har vi följt när vi tagit beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer