Sara Söderberg har valt att engagera sig i politiken Foto: SVT

Kommunen har jobbat för att få in unga och kvinnor i politiken

Publicerad

I Överkalix har socialdemokraterna förändrat sitt parti för att få in fler unga och kvinnor i politiken. Nu är Överkalix är den kommun i landet där andelen män och kvinnor i kommunfullmäktige bäst speglar den könssammansättningen i befolkningen.

Sara Söderberg är kvinnan som engagerade sig i partipolitiken i början det här året och nu i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och kommunstyrelsens arbetsutskott för socialdemokraterna i Överkalix.

– Jag flyttade till Överkalix för fem år sedan och fick en inblick i hur saker och ting fungerar här. Det har skapat ett engagemang att villa förändra och utveckla Överkalix, säger Sara Söderberg.

För fyra år sen förlorade socialdemokraterna i Överkalix sitt långa maktinnehav. Partiet tappade också medlemmar och det var främst yngre människor och kvinnor som lämnade. Vice kommunalrådet beskriv er en gammal manlig struktur som då fanns i partiet.

– Det var en manlig struktur och det var också att man ifrågasatte unga kvinnor som kom in i politiken, säger vice kommunalrådet Leif Nilsson (S).

– Sen förlorade vi valet 2014 och vi tappade också många medlemmar, unga och kvinnor. Det gjorde att vi var tvungna att självrannsaka oss, både vår politik och hur vi jobbade internt och vi gjorde förändringar, säger Leif Nilsson (S).

Efter det senaste valet består socialdemokraternas fullmäktigegrupp av fler kvinnor än män, om man också räknar in suppleanterna. Flera av dessa kvinnor är nya i politiken, precis som Sara Söderberg.

– Som jag har sett det som kommit in i början av det här året så har jag upplevt en öppenhet och en lyhördhet gentemot nya medlemmar, så väl unga och gamla som kvinnor och män, säger Sara Söderberg (S)

I valet 2018 tog socialdemokraterna tillbaka 11 av de mandat man förlorat i valet 14.

– Jag tror att förändringen i partiet hade betydelse för valresultatet, säger Sara Söderberg (S).

Även centerpartiet är ett parti med en jämn könsfördelning i fullmäktige, trots att partiet inte arbetat aktivt för att få en jämn könsfördelning i fullmäktigegruppen.

– Drt är inget vi tänker på när vi sätter våra listor från Centerpartiet. Vi har en väldigt öppen nomineringsprocess och medlemmarnas röster styr hur listorna ser ut och i slutändan väljarna vilka som blir valda, säger tidigare kommunalrådet i Överkalix, Sara Karlsson (C).

– Det är väl positivt att fullmäktigesammansättningen speglar en befolkning, säger Sara Karlsson (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.