– Vi lärde oss förra året att det går att ställa om istället för att ställa in, säger Lotta Lennartsdotter, Edefors akademien. Hon och Mikael Midbjer berättar om midsommarfirandet. Foto: Jonathan Ferm/SVT

Här kan 100 människor i Harads fira midsommar – trots pandemin

Publicerad

I Harads i Bodens kommun kan uppemot 100 personer dansa små grodorna runt midsommarstången på fredag. Trots att pandemin fortfarande härjar i länet.

– Vi anordnar midsommardans med distans, säger Mikael Midbjer, arrangör och ordförande för Edefors akademien.

Evenemang efter evenemang ställs in och har ställts in på grund av covid-19. Men i Harads vill man hålla det årliga midsommarfirandet vid liv.

– Vi lärde oss förra året att det går att ställa om istället för att ställa in, säger Lotta Lennartsdotter, arrangör och styrelseledamot i Edefors akademien.

Enligt Folkhälsomyndigheten får max 100 personer vistas utomhus utan anvisade sittplatser och de reglerna gäller såklart även för de som är sugna på att fira midsommar i Harads i Bodens kommun.

Arrangörerna stänger igen trånga utrymmen som bagarstugan och ladugården. Man har även skaffat en drös med klädnypor för att hålla koll på antalet människor, samtidigt som man anordnar en midsommardans med distans.

Hur går en sådan dans egentligen till? I videon ovan berättar arrangören mer om sina corona-anpassningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.