Ida Årbro har utmattningssyndrom men nekas sjukpenning. Hon skrev då ett brev i form av en jobbansökan till Försäkringskassan. Brevet kan du kan läsa nedan. Foto: SVT

Här kan du läsa hela jobbansökan

Uppdaterad
Publicerad

Här är brevet som Ida Årbro skrev som en jobbansökan till Försäkringskassan. Hon har fått nej två gånger på ansökan om sjukpenning, trots att läkare och psykolog styrker hennes utmattningssydnrom. I desperationen sökte hon då jobb hos Försäkringskassan när en jobbannons dök upp.

Efter att ha nekats sjukpenning sökte alltså Ida Årbro jobb hos den myndighet som avslog hennes rätt till ersättning. Platsansökan som Ida Årbro skickat till Försäkringskassan kan du i sin helhet läsa här.

Så skrev Ida Årbro till Försäkringskassan

”Hej

Ofokuserad, okoncentrerad och låg kognitiv förmåga är tre ord som beskriver mig väldigt bra i dagsläget. Vilket jag är övertygad om passar utmärkt för tjänsten hos Er som Personlig handläggare inom sjukpenning.

Jag har under hela mitt arbetsliv arbetat med människor på olika sätt och har alltid älskat detta. Jag är dock just nu sjuk i en svår utmattning och djup depression i dagsläget men då detta inte anses vara en giltig orsak till att få sjukpenning är jag tvingad att söka arbete som jag kan klara av med de begränsningar som min sjukdom innebär.

Min egna handläggare hos Er har hänvisat till vanligt förekommande arbeten som inte kräver större fokus, koncentration eller kognitiv förmåga. Detta var det första arbete jag har hittat som uppfyller dessa krav. Därför hoppas jag på att ni har förståelse för att jag verkligen behöver detta arbete.

Jag kommer passa er perfekt då jag har förstått att arbetet varken kräver att jag orkar läsa igenom sjukintyg från läkare, att jag inte behöver förstå vad det står på papper och mail som personer skickar in, att jag inte behöver vara trevlig när personer ringer in samt att jag kan ligga ner i mörker och tystnad för att kunna jobba vidare.

Jag har övat i några år nu på att säga nej och har blivit mycket bättre på detta. Tyvärr är jag en empatisk person men jag jobbar på detta tillsammans med min psykolog för att bli känslokall och hänsynslös.

Jag har livlig fantasi och är duktig på att skriva ihop små fabler. Min livliga fantasi gör att jag sällan vet vart gränsen går mellan verklighet och dikt, vilket jag har förstått är en nödvändighet i detta arbete. Vill ni veta mer är ni välkomna att höra av er, att skriva detta har nämligen gett mig en rejäl huvudvärk.

Av mig får ni en professionell medarbetare med stor trötthet samt är alltid långt ifrån skratt. Vidare är jag en som gärna jobbar vidare på min hänsynslöshet och ser fram emot att få arbeta med detta hos Er.

Jag ser fram emot att ni hör av Er.

Ida Årbro”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.