Här lyfter amerikanska planen till Natos jätteövning i Norge

Publicerad

Nu inleds den internationella Nato-övningen Trident Juncture i Norge. Runt 50 000 människor kommer delta från ett trettiotal nationer, samt 70 fartyg och 150 flygplan.

Från Bodens garnison deltar Norrbottens regemente med delar av 191:a mekaniserade bataljonen och från F 21 deltar 212:e stridsflygdivisionen och 21:a flygfottiljen med markpersonal och förbandsledning samt sju Jas 39 Gripen.

På Kallax Airport baserar även USA:s flygvapen en hel flygdivision med markpersonal. Övningen håller på till och med sjunde november.

Träna soldater och sjöman

Trident Juncture bygger på ett fiktivt scenario som är skapat för att träna soldater, sjömän och chefer. I scenariot för övningen angrips Norge av en fiktiv motståndare och Natos kollektiva försvar.

– Vi övar för att stärka Sveriges försvar och genom deltagandet i Trident Juncture ökar vi vår förmåga både nationellt och tillsammans med andra. Som grund ligger solidaritetsförklaringen vilket innebär att Sverige inte kommer förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett annat EU-land eller ett nordiskt land, säger flottiljchef Claes Isoz i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer