Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser det du det historiska mötet mellan Sverige, Norge och Finland där alla tre länder kan besökas på 30 sekunder. Foto: Hans Sternlund/SVT

Här manifesteras världens fredligaste gränsområde – tre länder sköter röset

Publicerad

Treriksröset är inte bara markeringen för tre länders gemensamma gränspunkt. Här manifesteras också gränssamarbetet mellan Sverige, Norge och Finland.

– Det här visar på vänskapen mellan länderna, säger Susanne Ås Sivborg, generaldirektör för Lantmäteriet.

Just nu pågår en stor renovering av den svensk-norska gränsen. Det handlar om att hålla gränsgatorna öppna och restaurera gamla gränsrösen.

Dit hör Treriksröset, Sveriges nordligaste punkt och världens nordligaste trerikspunkt. Det här är också ett av världens fredligaste områden, enligt Susanne Ås Sivborg.

– I det här området har ju länderna aldrig varit i krig. Det är otroligt viktigt att vi värnar om det fredliga samarbetet som vi har, säger hon.

Besöker tre länder på 30 sekunder

En del av samarbetet handlar om något så praktiskt som att sköta om själva röset där länderna möts. Den här gången har norrmännen restaurerat den över delen och svenska gränskommissionen tog hand om den nedre delen för bara två veckor sedan.

De tre länderna skickade sina chefer för gränskommissonerna till Treriksröset för att inspektera arbetena och samtidigt visa upp sina vänskapliga förbindelser.

Här kunde de besöka alla tre länderna på en knapp halvminut – bara genom att promenera runt röset.

SVT var med vid det historiska mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.