Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns unika möjligheter” – hör utrikesminister Tobias Billström (M) om att Esrange kan bli bas för rymdförsvaret. Foto: SSC och Ronald Verhoeven/SVT

Här säljer regeringen in Esrange som Europas bas i Natos rymdförsvar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill låta skjuta upp militära satelliter från rymdbasen Esrange i Kiruna. Det meddelade utrikesminister Tobias Billström (M) när han lanserade Sveriges nya rymdstrategi i USA.

I dag finns ingen möjlighet att skjuta upp satelliter från kontinentala Europa. Frankrike erbjuder uppskjutningar, men bara från Franska Guyana i Sydamerika. Planerna på att låta Esrange bli först i Europa har funnits en tid – men nu öppnar utrikesminister Tobias Billström för att också låta Nato-allierade och EU-länder skjuta upp militära satelliter från Kiruna:

– Det är ett viktigt tillskott naturligtvis till den svenska industriella basen. Och med det här så skapas ju samarbeten som genererar både arbetstillfällen och i förlängningen också intäkter till den svenska statskassan.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Dragit ut på tiden

Han tillägger att Kirunas position kommer bli geostrategiskt allt viktigare och att rymdfrågor numer måste genomsyras av säkerhetspolitisk hänsyn. Ministern ger några exempel på när rymden spelat roll för ”vår egen och andra länders säkerhetspolitik”:

– Tack vare satellitbilder kunde man identifiera den ryska marschen vid Ukrainas gränser. Sedan har vi också gps-störningarna i Östersjön.

Både ekonomiska frågor och svårigheter att hitta partnerskap har lett till att Esranges planer på satellituppskjutningar dragit ut på tiden flera gånger.

Förra veckan undertecknade det svenska statliga rymdbolaget ett avtal med ett sydkoreanskt rymdföretag som kommer bygga den farkost som ska ta med satelliter upp i rymden. Tidigast 2025 kan den första satelliten skjutas upp – och samtidigt har rymdbasen i Norge och på Shetlandsöarna tagit upp kampen med Esrange.

Vill se svenskar på mars

På plats i Texas, USA, saluförde utrikesministern det han beskrev som Sveriges nya rymdstrategi, där han mötte företrädare för en rad rymdföretag och för den amerikanska rymdmyndigheten Nasa. Regeringen säger att Sverige ska vara en ledarnation inom rymddiplomati.

I april undertecknade Sverige bland annat ett avtal med USA om samarbete inom ramen för Artemis-projektet, som åter ska sätta människor på månen – och i förlängningen på mars.

Vill du se svenskar på mars?

– Det vill jag absolut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Mer i ämnet