Hunden Peppe lär barnen att läsa

Uppdaterad
Publicerad

Terapi-och läshunden Peppe hjälper skolelever i Luleå att bli bättre på högläsning. Enligt forskning ska hunden hjälpa barnen att slappna av.

Skoleleverna Elliot Johansson och Esej Fevzghi sitter och läser för varandra och hunden Peppe i en liten kur utanför Kulturens hus i Luleå.

– Jag gillar inte att läsa själv. Jag kan också läsa för mamma, men när man läser för Peppe kan man också klia honom, säger Esej Fevzgi och klappar Peppe.

”Mycket forskning”

Poängen med Peppe är att han ska skapa ett lugn och fungera som en lyssnade kompis för de skolelever som behöver träna högläsning. Läshundar har funnits i USA och Finland sedan lång tid tillbaka, men nu har fenomenet spridit sig till Sverige.

– Det finns mycket forskning som visar att hundar hjälper barn att slappna av. Så att de inte tänker ”bara jag inte blir fälld när jag läser”. De är för barn som har knäckt läskoden men inte har blivit bekväm med sin läsning, säger Mairead Sandberg, projektledare för läshundsprojektet.

Eleverna har blivit bättre på att läsa

24 elever från Östra skolan i Luleå har deltagit i läshundsprojektet som är ett samarbete mellan skolan och Luleås stadsbibliotek. I dag finns inga vetenskapliga bevis på att eleverna blivit bättre på att läsa under de ett och ett halvt åren som projektet pågått.

Men till hösten ska stadsbiblioteket samla in material och göra en vetenskaplig studie. Men redan nu ser projektets ansvariga att många elever har fått bättre kontakt med böcker och biblioteket. Nu villl man även utvidga läshundsprojektet och låta alla barn från 6 år och uppåt komma och läsa med en läshund.

– Även de som har haft svårt med läsning brukar säga: ”det var faktiskt ganska kul”. Det är inte så att läshunden fixar allt, men det är en början och ger en kul läsupplevelse, säger Mairead Sandberg, projektledare för läshundsprojektet i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.