Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Randi Gitz följer med till Svartöberget i Luleå där man testar teknik för att lagra vätgas. Foto: Randi Gitz/SVT

Följ med till Svartöberget i Luleå – testlagrar inför världens största vätgasanläggning i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

180 meter in och 30 meter under markytan ska vätgas trycksättas och lagras i Svartöberget i Luleå. Påfrestningen på berget kan bli stor när lagret fylls och töms, men det är meningen. SVT:s reporter följer med till hålet där det jobbas för högtryck med att säkerställa tekniken – i Gällivare kan lagret bli tusen gånger större.

Hålet i Svartöberget är inte särskilt stort, jämfört med hur stort det kan bli i Gällivare. Det började byggas i maj och ännu dröjer det innan lagringen kan testas.

Vätgaslagringen ska testas i liten skala för att kontrollera att det fungerar som man tänkt innan man eventuellt bygger ett mycket större lager.

Industriboomen i norr

– Vi tror att den säkraste metoden är att lagra gasen innesluten i ett berg, men det blir en stor påfrestning på berget, säger Mikael Nordlander, utvecklingschef för Vattenfalls industrisamarbeten.

Höga krav på att materialet är gastätt

Att lagra gas i bergrum görs redan med till exempel naturgas. Det finns dock två viktiga skillnader som nu ska utforskas:

– Vätgasen är en väldigt liten molekyl så det ställer krav på materialet att det verkligen är gastätt, och det vill vi säkerställa med det här testet, säger Mikael Nordlander.

Dessutom ska detta vara en dynamisk förvaring, det vill säga att man ska fylla och tömma lagret gång på gång.

– Så vi vill säkerställa att vi vet vilken typ av berg som behövs om vi sedan bygger i större skala.

Tonar ned risken för boende

I Gällivare skulle det behöva byggas ett 1 000 gånger större lager när Hybrits demoanläggning sätts i drift – ett lager som i extremfall ska kunna försörja produktionen i 4-5 dygn.

Vattenfalls Mikael Nordlander berättar att man arbetat länge med konstruktionen och med riskanalyser. Han säger att det inte ska vara någon risk för de som är bosatta i närheten.

– Risken är extremt låg, vi lägger lagret inneslutet 30 meter inne i ett berg och skulle det i den extremt osannolika händelsen läcka så kan vi detektera det och avleda gasen till en säker plats.

I maj nästa år räknar de med att vara klara med testlagret och kan ta det i drift. Lagret ska sedan testköras i två års tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet