Här spelar de teater på Torneälven i Pajala: ”Köldgränsen är 25 minus”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen är det premiär för promenadföreställningen ”I stormen vilar jag” som skildrar tre olika kvinnoöden. Pjäsen är dock inget för veklingar då köldgränsen ligger på 25 minusgrader.

– Det är därför vi har valt att ha en promenadföreställning, så publiken och skådespelarna hela tiden är i rörelse, säger scenografen Erika Sjödin.

Den kylslagna pjäsen kommer att skildra tre olika kvinnoöden: Elsa Laula Renberg, Svarta Björn och Lina Hjort. Det dessa kvinnor har gemensamt är att de kommer från enkla förhållanden, levde i Norrbotten och Lappland under början av 1900-talet och var banbrytande i sina gärningar.

Går mellan olika stationer

Föreställningen är ett samarbete mellan Teater Char Da Mar och Tornedalsteatern och under 40 minuter kommer publiken att röra sig mellan de olika stationerna, just för att slippa frysa.

När SVT Norrbotten besöker spelplatsen, som ligger ett stenkast från Pajala centrum, är det fullt fokus på att få klart scenografin och alla isskulpturer inför lördagens premiär.

Hur kom ni på idén?

– Jag har länge haft en fascination för is och snö och har varit nyfiken på att jobba i det. Tillsammans med Charissa Martinkauppi (föreställningens regissör reds anm) har vi jobbat fram projektet och bjudit in konstnärer som är verksamma i Norrbotten. Det har varit en väldigt samskapande process.

Se snuttar ur föreställningen och hur det kommer se ut på Torneälven i videon ovan.

Vilka var Renberg, Svarta Björn och Hjort?

Elsa Laula Renberg (1877–1931): Samisk feminist, socialist, aktivist och barnmorska.

Svarta Björn (1878?–1901?): Kokerska vid bygget av Malmbanan mellan Kiruna och Narvik.

Lina Hjort (1881–1959): Skollärarinna, byggmästarinna, hyresvärd och kvinnosakskämpe.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.