I klippet berättar forskaren Urban Brändström om fenomenet svarta norrskensbågar som många missar. Foto: Urban Brändström

Norrskensforskare: Många missar den vackraste upplevelsen – pulserande himmel

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit allt vanligare att publicera fantastiska norrskensbilder där himlen fullkomligt exploderar i olika färger. Sameradion & SVT Sápmi har pratat med norrskensforskaren Urban Brändström – som säger att många missar det vackraste av fenomenet.

Sameradion & SVT Sápmi har tagit reda på om norrsken blivit vanligare. Men också tagit reda på tips om vad man ska tänka på om man vill uppleva fenomenet.

Urban Brändström, norrskensforskare vid Institutet för rymdfysik, menar att norrsken statistiskt sett är mindre vanligt just nu – och att folk har för bråttom.

– Många tittar bara när norrskenet är väldigt aktivt. Men är man ute i fjällvärlden och väntar till det är över kan man få se hur det pulserar över hela himlen, säger han och fortsätter:

– Man kan få strukturer i det som ser ut som svarta norrskensbågar. Det kallas det fåniga namnet ”svart norrsken”.

I klippet ser du när Jokkmokks himmel tändes grön tidigare i veckan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.