Här tränar barnen ridning – utan hästar men med käpphäst

Uppdaterad
Publicerad

Ridsport är en av Sveriges största ungdomsidrotter. Men nu växer en alternativ del av sporten sig allt större. För det tränas och tävlas som aldrig förr med käpphästar.

Vid ridanläggningen på Hertsön i Luleå håller en grupp unga ryttare på att värma upp. De ska snart hoppa en bana med hinder som står utställda på grusplanen. Jenny Thorin vid Luleå ridklubb ropar instruktioner till barnen.

– Så ökar ni galoppen och tänker att ni ska ha samma galopp som ni ska ha mot hindrena. Och så sträcker ni på ryggen.

De senaste åren har ridklubben ordnat flera tävlingar i käpphästridning. Deltagarna har varit mellan fyra och 15 år och även om många även rider på riktiga hästar är det långt ifrån alla.

”Mycket kompisar i käppisvärlden”

Tävlingarna är ungefär som en vanlig hopptävling där den som är snabbast och gör minst fel vinner. Men det är inte enda anledningen till att många barn dras till det allt populärare fenomenet.

– Man får väldigt mycket kompisar i käppisvärlden, säger nioåriga Lova Thelénius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.