Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viscaria har grävts fram efter 25 års vila – följ med in och se hur gruvgångarna ser ut. Hör även bolagets vd Anna Tyni och gruvchef Glenn Nilsson berätta om planerna på att återöppna gruvan. Foto: Fredric Alm

Här undersöks gruvgångarna i koppargruvan i Kiruna efter 25 år

Publicerad

Viscariagruvan utanför Kiruna kan komma att öppnas efter att ha varit stängd i 25 år. Nu undersöks de gamla gruvgångarna som går ned till 650 meters djup.

När Viscariagruvan stängdes vid årsskiftet 1996-97 städades området omsorgsfullt av dåvarande ägaren Outukumpu. Anrikningsverk och andra byggnader monterades ned, dammen besåddes och ingången till underjordsgruvan skottades igen.

För någon vecka sedan grävdes öppningen fram genom ett 50 meter långt och 6 meter tjockt moränlager, av gruvbolaget Copperstone resources som planerar att återöppna Viscaria.

”Det ser väldigt bra ut”

Hela underjordssystemet med snedbana och produktionsorter finns naturligtvis kvar, även om det är vattenfyllt från 30-40 meters djup. Enligt de första undersökningarna är infrastrukturen under jord i bra skick.

– Vi har haft bergbesiktare inne och tittat på den i grova drag. Det ser väldigt bra ut, den är välbehållen, säger gruvchefen Glenn Nilsson.

Kan kosta en miljard

Detta bekräftas också av bilderna som togs med hjälp av drönare. Det kan visa sig värdefullt för Copperstone resources. Frågan är vad det hade kostat att driva orterna idag.

– Det är väldigt svårt att säga, men mellan tummen och pekfingret säkert en miljard, säger Glenn Nilsson.

Följ med in i gruvan och se hur gångarna ser ut efter 25 års träda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Viscariagruvan

Mer i ämnet