Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se cirkuskompaniet ”Right way down” och delar av deras föreställning i klippet. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Här vänder cirkusartisterna upp och ner på Södra hamn i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Det var inte bara det fina lördagsvädret som lockade ut Luleåborna till isbanan i Södra hamn. Hundratals var på plats för att se världseliten inom handstående och deras skicklighet.

– Konst behöver inte bara visas inomhus på en vanlig scen, säger cirkusartisten Mikael Kristiansen.

Cirkuskompaniet ”Right way down” var i helgen på plats i Luleå för att framföra sin föreställning Wald. Gruppen består av sex av världens bästa cirkusartister inom disciplinen handstående.

– Det gäller att ha en viss typ av personlighet tror jag för att fastna för en sån här monoton disciplin, säger cirkusartisten Lisa Angberg.

Kortversion av ”Wald”

Föreställningen produceras just nu på Dansinitiativet i Luleå sedan bär turnén vidare till Köpenhamn, Berlin och Tjeckien.

Dagen innan föreställningen gick av stapeln bjöd gruppen på ett smakprov – på isen i Södra hamn.

– Vi har länge spanat på isvägen och funderat på vad vi kan göra här. Det här tyckte vi var en fantastisk möjlighet att presentera cirkus i världsklass, säger Marie Wårell, verksamhetschef på Dansinitiativet.

Se de balanserande cirkusartisterna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.