Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du platsen där Malmbergsborna kan minnas hur det var innan samhället raderades. Foto: Hans Sternlund/SVT

Här växer minnesmärket över ett svunnet Malmberget fram

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer de sista spåren av västra Malmberget vara helt utraderade – men samhället ska inte glömmas bort. På platsen där det stora Focushuset stod byggs just nu en minnesplats.

Focushuset med sina 13 våningar reste sig en gång som ett stort utropstecken över Malmberget. Byggnaden blev något av en symbol för ett modernt och livaktigt gruvsamhälle.

Precis där reser sig ett monument i form av glänsande pelare som ska belysas under kvällstid. Högre pelare där höghuset stod och lägre pelare efter butikslängan efter Järnvägsgatan.

Norrskenspark utan störande ljus

Även det gamla torget på andra sidan gatan ingår i minnesplatsen. Här ska man samla ljusskyltar från butiker som en gång fanns i centrala Malmberget.

Ytterligare en del är en norrskenspark som inte alls kommer att vara upplyst. Här ska man in i stället kunna beskåda himlafenomen utan att störas av ljusföroreningar.

Glansdagarna

Platsen är till för före detta Malmbergsbor, men även för besökare som kanske inte har sett gruvsamhället under glansdagarna.

– Det handlar om att skapa en förståelse för hur viktig den här platsen var för många människor, säger Wesley Overklift, informatör för samhällsomvandlingen vid LKAB.

Hur länge minnesplatsen kan bli kvar innan gruvstängslet når även dit berättar han mer om i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.