Håll avstånd! Tvätta händerna! Stanna hemma om du är förkyld! Restriktionerna är enkla men smittskyddsläkaren Anders Nystedt menar att alla måste skärpa sig. Foto: TT

Har vi blivit sämre på att hålla distansen?

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste dygnet har 104 nya fall av covid-19 konstaterats i Norrbotten. Smittskyddsläkaren Anders Nystedt ber alla norrbottningar att skärpa sig och att det stora problemet är att många prioriterar butiksrea och fester. Håller du med om att vi blivit slappa kring restriktionerna? Dela din erfarenhet i vår chatt.

Har vi blivit sämre på att hålla distansen? Har du några exempel?

Anna • Under höstlovet har många familjer rest i Sverige och även utomlands, men på måndag samlas drygt 30 elever och lärare i samma klassrum. Ungdomarna har inga andra val, så klaga inte på dem om smittan sprids bland gymnasieelever. Några elever tillhör riskgrupper och har föräldrar som absolut inte får bli sjuka.

Sara • Hur tänker arbetsgivare? Kurser, introduktioner, julbord, lite jippon?? Använd nätet för sådant, i detta läge är allt annat tjafs, har ni inget liv på hemmaplan som tillfredsställer ert sociala liv? Detta är ju allvarligt!

ulla • Bra med gåstavar sätter bara ut den o ber vänligen att hålla avståndet

Ullis • Tragiskt att se hur folk trängs i många butiker i Luleå . Storheden och den matvarubutik jag oftas handlar i Coop Björkskatan, de som struntar i avstånden är ofta män 70 + och kvinnor som har med sig sina barn i alla åldrar.
Tragiskt att människor saknar förstånd för någoting som faktiskt dödar när mycket kan avhjälpas med avstånd....

Anna • Tror det är många som rör sig ute i samhället och på arbetsplatser med lite förkylningssymtom i tron att ett bara är en liten höstsnuva. Så dumt

Leif G Larsson • Hur går det med distansering då vårdcentralen har drop in vacinering???????

Mia • Mycket dåligt att inte kunna hålla avstånd i affärerna. Jag får säga till varje gång jag handlar. Men tyvärr folk lyssnar inte

Less • Förundras att många arbetsplatser som skola, förskola och även Svenska kyrkan mm väljer att ha personalmöten på arbetsplatsen. Att samlas på personalmötet och fika tillsammans är mer påtvingat än frivilligt. Kyrkans barnkörer låter föräldrarna ta ett skydd i en annan lokal och... ja vadå? Just det, fika tillsammans. Föräldramöten på skolan borde göras via länk sittande hemma i soffan annars blir det fikasamling igen. Folk, vi behöver sluta sitta i samma soffa och fika tillsammans på jobbet, barnens aktiviteter, föräldramöten, luncha på stan och gå på afterwork för att få ner smittspridningen för allas skull! Fatta grejen nån gång!

Mimmi • Det som inte syns finns inte, tycks folk tro 😢 coronavirus är en lurig jävel,tro mig😡

ANITA • Det verkar som att folk inte bryr sig o struntar i att hålla avstånd främst i affärerna. Trist att behöva säga det jag vill inte att man är strax bakom ryggen på mig,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.