Arkivbild Foto: Fredrik Sandberg / TT

”Hårdare för sommarjobbare”

Uppdaterad
Publicerad
”Arbetsmarknadsklimatet för ungdomar har hårdnat”. Det anser LO som i 30 år kört kampanjen ”Facket på sommarjobbet”.

Återigen, med start idag, drar LO igång sin sommarlovsturné ”Facket på sommarjobbet”. Tanken är att unga sommarjobbare ska kunna få råd och hjälp med vad som gäller på jobbet, rättigheter och skyldigheter.

Hjälpen kan de få både via en hjälptelefon och genom den uppsökande verksamheten som unga fackligt aktiva medlemmar bedriver till olika arbetsplatser. Exakt hur många arbetsplatser som ska besökas under den kommande veckan är inte klart men det kan röra sig om ett par tusen i hela distriktet enligt LO.

Tuffare arbetsmarknad

Men det har blvit tuffare för unga att få sommarjobb. Konkurrensen har hårdnat eftersom många vuxna arbetslösa också söker de tillfälliga jobben för att kunna få in en fot på arbetsmarknaden.

– Sommarjobben är oftast inom hotell- och restaurangbranschen och där kan konkurrensen bli stor, säger Stefan Mella, verksamhetssamordnare vid LO distriktet för norra Sverige.

Vilka frågor är vanligast?

– Det kommer upp frågor kring anställningsvillkoren. Många har inte koll. Exempelvis handlar det om OB-tillägg, semesterersättning och anställningsbevis.

Varför tror du att det missas från arbetsgivarens sida?

– Det finns okunniga arbetsgivare eller så kanske man tycker att det inte så viktigt med pappret när det gäller anställningsbeviset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer