Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Omid Rezvani, ordförande i riksorganisationen Spelberoendegruppen, ser behov av en hårdare reglering av sms-lån och tv-reklam. Foto: SVT

Riksorganisation för spelberoende vill se hårdare reglering

Publicerad

Den ideella Spelberoendegruppen vill se mer förebyggande insatser om spelandets skadeverkningar på människor. Och man efterlyser också mer regleringar av tv-reklamen för spel och de sms-lån som många spelberoende tar för att fortsätta sitt spelande.

-En reglering av tv-reklamen för spel är jätteviktigt. Och att reklam för spel inneburit att människor börjat spela. Det har våra medlemmar berättat om, säger Omid Rezvani, ordförande för riksorganisationen Spelberoendegruppen.

Ska man göra något åt sms-lånen som man kan ta för att snabbt få pengar till spelandet?

-Det kanske är ännu viktigare att göra något åt. Samtidigt är det svårt. Det är ju en öppen marknad och man måste göra extrema åtgärder, menar Omid Rezvani.

Ökat spelande

Pandemin har också inneburit att spelandet ökat, berättar Omid Rezvani. Och det finns stöd för hans erfarenheter i en undersökning som gjordes förra året vid Lunds universitet.

Sex procent av de som betecknar sig som spelare hade ökat sitt spelande och i den gruppen finns de med spelproblem.

-Det här har vi kunnat se sedan i hösten 2020. Isoleringen under pandemin gör att spelandet eskalerar. Det har vi kunnat se hos dem som fått återfall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.