Johan Balck, vd Gestamp HardTech. Foto: SVT

Hardtechs VD: ”Vi har förlorat mellan 10 och 20 miljoner i månaden”

Publicerad

Gestamp HardTech i Luleå varslar 84 personer om uppsägning. Det blev klart idag.

– Vi har förlorat mellan 10 och 20 miljoner i månaden den senaste tiden, säger företagets VD Johan Balck.

I april varslade Gestamp HardTech 211 personer om uppsägning. Antalet som nu får gå blir dock betydligt lägre, 84 personer varav 12 tjänstemän. Orsaken är bland annat att många hittat nya jobb i Luleå.

– Det har gått mycket bättre än vi trodde i april, tack vare den goda arbetsmarknaden i Luleå. Ett 50-tal har hittat nya jobb, säger Gestamp HardTechs VD Johan Balck.

Därutöver försvinner ett 70-tal bemanningsanställda, vilket innebär att drygt 150 tjänster försvinner.

– Vi har förlorat mellan 10 och 20 miljoner i månaden den senaste tiden men nu bedömer vi att vi åter kan bli lönsamma, säger Johan Balck.

Nöjd med att många hittat jobb

Båda fackföreningarna har förståelse för beslutet.

– Vi är ändå nöjda med att det har gått rätt till och att så många hittat nya jobb, säger Ulrika Johansson vid Unionen.

– Det är förstås blandade känslor men vi har länge vetat att det här kommer. Nu ska vi göra det bästa av situationen, säger Anders Sjöberg från IF Metall.

Efter uppsägningarna kommer Produktion vid Gestamp Hardtech att ha cirka 200 medarbetare kvar. Avdelningarna Tooling och Forskning&Utveckling påverkas inte. Dom kommer även i fortsättningen att ha 145 medarbetare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.