Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med i stallet och hör Rune Larsson berätta vad hästarna betyder för honom i videoklippet. Foto: Joakim Nordlund

Hästtokiga 90-åringen Rune i Prästholm är i stallet varje morgon klockan sex

Uppdaterad
Publicerad

Redan som 15-åring fick Rune Larsson överta ansvaret för hästarna när hans far dog – och sedan dess har den numera 90-åringen ägt och kört häst.

Det droppar från taket och utanför stalldörren i Prästholm sitter tre gäss och solar sig. I hagen står fyra hästar och mumsar på det hö som Rune Larsson har gett dem tidigare under morgonen.

– Jag är alltid här klockan sex på morgonen. Då släpper jag ut hästarna och ger dem hö, säger han.

”Hästar vill ha sällskap”

Det nybyggda stallet ägs av sonen Peter Larsson som också har byggt allt. Rune bor en bit bort i byn och han har fram till för något år sedan alltid haft sina hästar i huset hemma där han själv bor.

– Men nu när jag bara har en häst blev det för ensamt för henne. Hästar vill ha sällskap av varandra, därför har jag tagit ner märren hit, säger han.

Han står en lång stund bland hästarna i hagen och njuter av det härliga vårvintervädret. Han berättar att sexåriga kallblodstravaren Eldgnista har startat fem gånger där hon har varit tvåa, trea och fyra som bäst.

– Hon är ganska fin när hon fungerar. Hon har gjort illa sig tidigare men nu är hon äntligen i ordning.

Skor om hästarna själv

Att sko om en häst är ett tungt och krävande jobb. Men åldern hindrar ändå inte 90-åringen från att sko sina hästar själv.

– Jag skodde om henne i går och tog bort broddskorna på framfötterna. Jag skor själv men jag skor bara två fötter om dagen. Jag får ont i ryggen men jag brukar säga att jag får aldrig så ont i ryggen att jag inte kan sko. Men jag skor bara två fötter. Sedan blir det dagen efteråt om det behövs.

När Rune Larsson har selat ut sin häst så lämnar han gården för att sedan åka ut på landvägen. Där hälsar han på en mötande traktorförare – och Eldgnista sköter sig exemplariskt.

Följ med i stallet och hör Rune Larsson berätta vad hästarna betyder för honom i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.