I väntan på ett mitträcke på E10 kan bilisterna få köra saktare. Hör Helena Eriksson, regional direktör vid Trafikverket Nord, berätta mer i klippet. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Trafikverket vill sänka hastigheten på E10 – ska hindra dödsolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket vill sänka hastigheten på E10 mellan Töre och Kiruna från 100 till 80 kilometer i timmen till dess att man har byggt mitträcken – men det kan ta många år innan spaden är i jorden.

Det rör sig om sträckor på sammanlagt sju mil som inom en snar framtid kan få en hastighetssänkning till 80 kilometer i timmen. Syftet med hastighetssänkningen är att göra E10 trafiksäkrare i väntan på att körbanorna separeras med mitträcken.

– De vägsträckor som har mer trafik än 2 000 fordon per dygn som årsmedelvärde och som inte har mitträcke går vidare i våra analyser. Vi tittar på om det behövs hastighetssänkande åtgärder och gör en riskbedömning för att skydda trafikanterna på vägsträckan, berättar Helena Eriksson, regional direktör vid Trafikverket Nord.

Mitträcke den långsiktiga planen

Trafikverkets  långsiktiga plan är att ha mitträcke längs hela E10 mellan Töre och Kiruna.

I klippet hör du Helen Eriksson berätta om varför bygget med mitträcke dröjer och hur Trafikverket försöker få ner olycksrisken i väntan på separerade vägbanor.

Vägsträckorna som planeras att hastighetssänkas

  • Töre-Morjärv
  • Morjärv-Svartbyn
  • Svartbyn-Hällan
  • Mertainen-Kauppinen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.