Konstnären Mats Wikström visar upp en av alla målningar som Gideon Granberg gjort. Foto: SVT

Havremagasinet ställer ut folkkonst

Publicerad

Havremagasinet i Boden har i sin nya utställning valt att lyfta fram länets mer okända konstnärer. Bland annat kan vi se konstnären

Gideon Granbergs målningar av det egna huset i Dartsele mellan Lauker och Koler.

Bakom insamlingen av de olika verken som bildar utställningen ”Där kärleken är” står konstnären Mats Wikström och kulturarbetaren Birgitta Lindström.

– Vi började att resa runt i länet på en inventeringsresa. Under våren har vi hämtat in över 600 verk, säger Birgitta Lindström.

Birgitta Linström beskriver sitt arbete som att plocka svamp och hitta kantareller.

– Man far runt och pratar med folk och så går de upp på vinden och plötsligt har vi 18 tavlor.

Och inget verk är det andra likt då de valt att lyfta fram tavlor, skulpturer och målade tråg. Det enda de har gemensamt är att det är oskolade konstnärer som målat och smyckat för den egna glädjens skull, alltså folkkonst.

– Det har inte gjort det för att bli kända eller berömda, man har målat och gjort figurer av skaparlust och glädje. Den är opåverkad av trender målarskolor och studiecirklar. Det är inget fel på de som gör det, men man måste inte gå den vägen. Det är bara att sätta igång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.