Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På en hemlig plats i Överkalix kommun har Sveriges första vätgasdrivna mobilmast rests mot skyn. Foto: Linus Nilsson/SVT

Vätgasdriven mobilmast ska säkra internet vid längre elavbrott

Uppdaterad
Publicerad

På en hemlig plats i Överkalix kommun har Sveriges första vätgasdrivna mobilmast rests mot skyn. Masten eller noden säkrar tillgång till internet och telefoni under ett långt avbrott från elnätet.

– Noden kan användas på avstånd på flera hundratals kilometer, säger Troels Gudiksen, technical advisor hos Ballard.

Om det i dagsläget sker ett längre elavbrott finns det reservbatterier som håller uppe telefonin och internet i ungefär fyra timmar i de vanliga telemasterna.

– Den här anläggningen är byggd för att klara av ett betydligt längre elavbrott än så men längden beror på hur många som använder sig av den och hur stor överföringskapaciteten, säger Troels Gudiksen.

Ny teknik förlänger livslängden för mobilnätet

Till skillnad mot tidigare teknik där elen kommit från stora lager av reservbatterier kommer strömmen för att hålla uppe telefoni och internet via mastens vätgasdrivna bränslecellsanläggning.

– För oss är det viktigt att ha en robust lösning till våra kunder. Det är till exempel Region Norrbotten samt ett flertal kommuner men även fiber- och telebolag, säger Jonas Tiger, IT Norrbotten.

Anläggningen ägs däremot av Vattenfall och bolaget ansvarar även för att anläggningens drift.

Pilotprojekt testas

Noden har likt andra anläggningar en begränsning i hur långt den kan skicka sina signaler och skulle elnätet ligga nere i hela Sverige skulle det krävas tusentals liknande anläggningar för att säkra hela Sveriges internet och telefoni.

Enligt Fredrik Gustafsson, vid Post- och Telestyrelsen, är det för tidigt om tekniken kommer att börjas använda i stor skala ännu.

– Det får tiden utvisa och vi behöver även skaffa oss en bättre kostnadsbild över driften, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.