Kommunalrådets hemliga mångmiljonavtal i Jokkmokk upprör

Uppdaterad
Publicerad

Kommunledningens förlikningsavtal om industrihuset i Porjus upprör oppositionens politiker i Jokkmokk som inte fått någon som helst information om mångmiljonkostnaden.

– Kommunpolitiken har blivit rena hemlighuset, säger gruppledare Roland Boman (FJK)

Först var det konsultkostnader som Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) upphandlade utan att informera kommunstyrelsens övriga politiker.

Och nu är det förlikningsavtalet på två miljoner kronor till företaget AS67 AB som tog över industrihuset i Porjus inför satsningen på en serverhall i  samhället

– Det kände vi inte heller tilll, suckar oppositionens ledare Roland Boman (FJK).

Ingen informartion

Enligt kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) så lovade kommunen vid försäljningen att hjälpa till att ordna ersättningslokaler till de hyresgäster som redan fanns i huset, men det har visat sig att deras besittningsskydd var så starkt att det krävs separata avtal med var och en av dem.

Därför krävde AS67 AB kommunen på 6,8 miljoner för intäktsbortfall och en påstådd brist i lokalen. Och Robert Bernhardsson skrev den 7 mars 2019 på ett förlikningsavtal om två miljoner kronor i ersättning.

Sex dagar senare betalade kommunen ut pengarna och varken kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige har informerats eller behandlat frågan om mångmiljonkostnaden.

– Jokkmokks kommun har gjort en överenskommelse med parterna och någon information i övrigt har inte gått ut. Naturligtvis hade det varit bättre med en lägre kostnad, men vi har trots allt prutat ned summan från 6,8 till 2 miljoner kronor, säger Robert Bernhardsson.

”Ett hemlighus”

Oppositionsledaren Roland Boman (FJK) menar att det börjar bli en negativ trend i Jokkmokk att kommunledningen håller oppositionens partier utanför viktiga frågor som förlikningsavtal i mångmiljonklassen.

– Kommunpolitiken i Jokkmokk börjar bli rena hemlighuset. Det går inte att lita på socialdemokraterna när kommunalrådet gång på gång kör sitt eget race och hemlighåller så mycket som möjligt, säger han.

Och frågan är om det inte hade varit bättre om oppositionen hade informerats innan avtalet skrevs på.

– Det kan vara så, men det var angeläget för motparten AS67 AB att vi inte skulle prata om det i media och så, utan vi träffade en överenskommelse mellan parterna inom de ramar och befogenheter som finns, säger Robert Bernhardsson.

Och AS67 AB:s vd Jonas Aronsson ska nu bli vd i Strukturum, kommunens näringslivsstiftelse.

– Men det har inte med avtalet att göra. Det är oförskämt att antyda något sådant. Det finns inga sådana kopplingar överhuvudtaget, säger Robert Bernhardsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.