Hemslöjd i ny tappning

Publicerad

Hemslöjden tas in i framtiden.

Hemslöjden i Norrbotten fyller 130 år – samtidigt som hemslöjden som riksorganisation fyller 100 år. Det firas med utställningar på Liljevachs i Stockholm och runt om i landet – bland annat på Norrbottens museum. Syftet är att ta hemslöjden in i framtiden.

– Slöjd är det man kan göra själv med sina egna händer och devisen i hela utställningen är att vi ska forma framtiden med våra händer, säger Maud Ån,

hemslöjdskonsulent

Nu ska alla få plats inom ramarna för vad som kallas hemslöjd. Tidigare kanske man mest tänkte näverkorgar, vävda ranor och snidade smörknivar men nu talas det om radikalslöjdare och protestslöjd. Lite – man tager vad man haver – i dagens samhälle och skapar nåt nytt av det, berättar, protesterar mot masskonsumtionen. I och med att hemslöjden i Norrbotten fyller 130 år och hemslöjden i riket 100 – firas det med utställningar runt om i landet – bland annat på Norrbottens museum:

– Vi visar upp på jubileumsutställning att allt är tillåtet och man ska få visa upp det man själv tycker om. Vi vill att människor kommer hit och hämtar inspiration och gå hem och gör det, säger Maud Ån.

Det är inte helt okontroversiellt att till exempel kalla den här kransen gjord av apotekspåsar för hemslöjd – traditionalisterna lär inte hålla med – men kanske är det nödvändigt.

– Innan skulle det vara hög kvalité och mycket traditionsenligt men nu får man göra hur man vill så visar vi upp det, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer