Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är nöjd” – se åklagaren Kristin Andersson och advokaten Linnea Lundqvist kommentera domen. Foto: Simon Vikström/SVT

Hemtjänstanställd i Luleå döms till långt straff efter grov våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare hemtjänstanställd döms till fängelse i sex år och sex månader för en grov våldtäkt efter ha förgripit sig på en kvinna i 80-årsåldern.

Våldtäkten inträffade tidigare i år. Mannen tog sig in på kvinnans rum genom att använda sin jobbtagg, för att sedan förgripa sig på henne.

Tingsrätten meddelade sitt domslut direkt efter rättegången som avslutades under fredagen. Mannen döms för grov våldtäkt och en grov stöld som ska ha skett två dagar efter våldtäkten.

Påföljden: Fängelse i sex år och sex månader. Efter avtjänat straff ska han även utvisas från Sverige.

Samtyckte enligt mannen

Den misstänkte mannen hävdade först att det inte ska ha skett ett samlag mellan parterna. När bevisning senare redovisades ändrade mannen sin berättelse och hävdade samtycke.

”Hon satte sig vid sängkanten, drog ner det hon hade på sig. Hon särade på benen i det läget och då öppnade jag mina byxor genom att jag har ett band på mina arbetsbyxor”, säger mannen i polisförhör.

Men rätten anser att mannens historia är en påhittad efterkonstruktion och att kvinnans berättelse om händelsen är trovärdig.

Mannen ska betala ett skadestånd till kvinnan med 372 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.