När undersköterskan Lillemor Mattsson kommer hem till Berit Johansson håller hon upp sin mobiltelefon mot en vit liten lapp som sitter klistrad på väggen innanför dörren. Det innebär att hon registrerar sin ankomst och en lista med allt hon ska göra skickas till mobilen. När hon sedan ska gå håller hon upp telefonen igen och hon loggar ut. Förr var det inte riktigt lika enkelt.
– Tanken är att det ska bli säkrare att man får det man betalar för som kund och mindre administration för personalen, säger Helena Larsson, utvecklingschef vid socialförvaltningen.
– Tidigare satt man med papper och fyllde i syssla för syssla, timme för timme men nu sköter man det på direkten i mobilen. Det har gjort att man får mer tid ute hos de man ska hjälpa och mindre tid framför datorn, säger Marie Gustavsson som är enhetschef för Älvbacka som är en av de hemtjänstgrupper som nu får prova på den nya tekniken.
I Luleå har man redan testat systemet. Och där håller man som bäst på att verkställa det i hela kommunen. I Boden började man för bara några veckor sedan och även om allt är ganska nytt har det fungerat bra så här långt.
– Jo det har fungerat bra, säger Lillemor Mattsson.
– För en del har det kanske känts lite ovant med den här typen av smarta mobiltelefoner men på det stora hela tycker jag att det gått jättebra. Det blir ju både enklare för oss som jobbar och mer korrekt för kunden, säger hon vidare.
Och även om tanken är att en av effekterna ska vara att det ska bli mindre fel i tidrapporteringen så är det inget som oroat Berit Johansson så värst mycket tidigare heller.
– Ja, jag tror ju att jag betalat rätt tidigare också men vi får väl se nu när nästa räkning kommer, säger hon med ett leende.