Nadia Huuva går i femman på Kiruna Sameskola och hon har valt att gå till skolan trots att det finns möjlighet till hemundervisning. Foto: Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi

Hemundervisning alternativ vid hög smittspridning i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Hög smittspridning av coronaviruset i Kiruna kommun har medfört att det finns möjlighet till hemundervisning för elever från förskoleklass upp till årskurs 6.

Kiruna sameskola har utedag, ganska många elever saknas eftersom de har valt att ha hemundervisning, men inte Nadia.

– Det är inte så roligt hemma och om mamma inte kan hjälpa mig när jag inte kan, i skolan får jag hjälp av lärarna och så får jag träffa andra och leka för jag får inte träffa så många när jag är hemma, säger Nadia Huuva, som går i femman.

Coronaviruset i Norrbotten

På grund av den höga smittspridningen i Kirunaområdet beslutade krisledningsnämnden i Kiruna kommun förra veckan att ordna distansundervisning för högstadieeleverna. För förskoleklass upp till sjätte klass finns det möjlighet för hemundervisning för de familjer där det fungerar. Skolorna är dock öppna och lärarna finns tillgängliga. På tisdagen var cirka 20 procent av Kiruna sameskolas elever på plats i skolan.

– Det har man ju förståelse för. Många vårdnadshavare har kontaktat oss och varit oroliga för smittspridningen som är i Kiruna kommun just nu. Det är väl kanske så att eleverna själva har valt att dom vill vara här och det kan vara så att vårdnadshavare inte har möjlighet att vara hemma med eleverna, säger Katarina Sixten Inga, rektor.

Ellá Márge, går i femman på Karesuando sameskola. Nu sitter hon hemma med sina skolböcker. Hon säger att det går bra en kortare tid men skulle inte vilja ha det så för jämnan.

– Jag har valt att ha hemundervisning för jag är rädd för den där sjukdomen och jag tycker det är bra att människorna håller sig hemma. När jag får den här möjligheten att jobba hemma så gör jag det, säger Ellá Márge Nutti.

Får du hjälp av lärarna om du behöver?

– Ja, jag får hjälp. Jag ringer via en app om jag behöver hjälp och ibland pratar jag men mina klasskompisar via nätet och då kan dom också hjälpa mig, säger Ellá Márge Nutti.

På onsdag ska krisledningsnämnden ta ett nytt beslut beroende på hur smittspridningen ser ut i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet