Håkan tar hand om sin fru hemma – nu dras bidraget in

Publicerad

Ett 70-tal familjer i Luleå drabbas av socialnämndens mångmiljonbesparingar när hemvårdsbidraget dras in.
– Jag är besviken. Det känns som att de inte längre uppskattar vårt dygnet-runt-arbete, säger hemvårdaren Håkan Blomqvist.

Förvaltningen ska spara en procent, eller sexton miljoner kronor, nästa år och hälften av det ser redan ut att vara beslutat och klart.

På onsdagen sade socialnämndens arbetsutskott ja till att stänga arton övergångsplatser på Fyren via en nedtrappning och att dra in hemvårdsbidraget.

70 familjer drabbas

Ett 70-tal familjer drabbas av bidragsbeslutet och Håkan och Ingegerd Blomqvist är en av dem.

Familjen får 2.000 kronor i månaden i ersättning för att han ska sköta om henne, men bidraget försvinner alltså nästa år. Och inga nya beslut ska fattas efter årsskiftet.

– Jag känner besvikelse över att kommunen inte längre ser det stora arbete vi gör för att vårda våra anhöriga i hemmet. Det känns nu som att de ansvariga inte längre är tacksamma över det. Varför ska Luleå sänka sig till en sämre nivå som andra kommuner har? Det känns inte alls bra, säger hemvårdaren Håkan Blomqvist.

Kommunen uppger att besparingar ligger bakom beslutet.

– Man brukar säga, många bäckar små...men den var liten. Jag tror inte att det här påverkar Luleå kommuns ekonomi på något avgörande sätt, säger hemvårdaren Håkan Blomqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer