Foto: Privat / SVT

Hennes exman fick skallen mätt

Uppdaterad
Publicerad

Rasbiologi och diskriminering av minoriteter är ett mörkt kapitel i Sveriges historia. Kerstin Toråker berättar om hennes föredetta man som fick var med om en skallmätning i skolan.

Under 1900-talets första hälft genomfördes en omfattande mängd rasbiologiska undersökningar på samer och tornedalingar. Bröderna Arne och Bror Andersson bodde i byn Pieski mellan Harads och Kåbdalis och gick i byns skola på 30-talet.

– Han har berättat att en dag kom det någon till skolan, en man som höll på med rasforskning, säger Brors exfru Kerstin Toråker. 

Bröderna fick tillsammans med klasskamraterna genomgå en undersökning där bland annat deras skallar mättes.

– Bror och Arne fick sedan ställa sig på sidan där de hade samiska skallar, det är vad jag hört.

Bröderna, Arne född 1924 och Bror född 1927, hade en pappa av samiskt ursprung från släkten Lussi. Ingen av bröderna är kvar i livet, och Kerstin berättar att de reagerade olika på undersökningen.

– Bror tyckte inte att det var lika hemskt som Arne tyckte – han var väldigt upprörd över det. Bror var tre år yngre så de var kanske 7 och 10 år, så Arne förstod nog mer vad det handlade om.

Arne blev sedemera väldigt engagerad i samernas rätt och lade till Lussi till sitt namn, och Kerstin tror att mycket av det är en följd av skallmätningen. Behandlingen påverkade Bror på ett annat sätt, berätter Kerstin Toråker.

– Det är förfärligt, det var ju en diskriminering. Det var därför min föredetta man inte var så stolt över att ha det samiska ursprunget. Det var ingenting han pratade om. Jag tycker mer nu att mina barn och barnbarn ska vara stolta över det samiska ursprunget de har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.