Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad det ska kosta att åka buss i Kiruna är en het fråga. ”Jag tycker att de låga avgifterna för årskort ska vara kvar” säger Sanna Inga-Poromaa (V). Foto: SVT

Het debatt om lokaltrafikens årsavgift i Kiruna

Publicerad

I Kiruna är det en het debatt om det är rätt att höja lokaltrafikens årsavgift från 100 till 600 kronor. Den politiska koalitionen vill höja priset.

Frågan om låga bussbiljettpriser har varit och är en hjärtefråga för Vänsterpartiet. Partiet fick igenom sina krav för nio år sedan efter valet 2010, men nu är reformen hotad.

Olika uppfattningar

– Jag tycker att de låga avgifterna för årskort ska vara kvar, det är både en klimatfråga och rättvisefråga, säger Sanna Inga-Poromaa (V).

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) i Kiruna håller inte med. Den nuvarande koalitionen med Centern, Moderaterna, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna vill höja priset på busskortet.

– Det handlar om att var och en ska betala en större del själva av det man nyttjar, säger Gunnar Selberg.

Kostnaden

Kostnaden för det subventionerade 100-kronorskortet har varit mellan 10-15 miljoner kronor per år enligt Gunnar Selberg (C). Motsvarande årskort i jämförbara kommuner som Gällivare kostar 1 400 kronor och i Boden 3 695 kronor.

Under 2018 var antalet utförda resor på Kiruna lokaltrafik 481 404 stycken (statistik från biljettmaskinerna i lokalbussarna), och utförda resor med Kirunakortet på Länstrafikens linjer var 97 523 stycken (uppgift från Länstrafiken i Norrbotten AB).

Frågan ska upp på kommunfullmäktige i dag måndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer