Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar historieprofessorn Dick Harrison om varför kvänerna borde klassas som ett urfolk i Sverige. Foto: Hans Sternlund/SVT

Historieprofilens kontroversiella slutsats: ”Kvänerna borde klassas som urfolk”

Uppdaterad
Publicerad

Historieprofessorn och författaren Dick Harrison har grävt djupt i historien och kommit fram till slutsatser som kan ses som kontroversiella.

– Kvänerna är ett folk som borde ha urfolksstatus i Sverige, säger han.

Dick Harrison är en brett uppmärksammad populärhistoriker som har specialiserat sig på medeltiden och modern historia. Han har också skrivit skönlitterära verk.

Det som är mindre känt är hans studier kring kvänerna. Att det har funnits ett folk som har vandrat från Tornedalen och norra Finland mot Norge råder det enighet kring bland historieforskare.

Omstritt om folket finns kvar

Det finns det enligt Dick Harrison tillräckligt goda historiska källor på. Däremot är det omstritt om det kan sägas att folket finns kvar i dag.

– Det är den stora frågan, om folket någon gång i historien dör ut eller om vi har en kontinuitet, säger han.

Därför vill han se urfolksstatus

Själv hävdar han med bestämdhet att det senare är fallet. Men det är samtidigt inget trätoämne bland historiker – något han beklagar.

– Det tråkiga är att det är ingen som träter om det alls eftersom kvänerna inte finns i det område i Sverige där de stora universiteten finns. Kvänerna har varit bortglömda när våra professionaliserade historieböcker har skrivits, säger han.

I klippet berättar han om varför han anser att kvänerna borde klassas som ett urfolk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.