Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör biologen Mats Karström om den långa kampen för att skydda skogsmark i Jokkmokks kommun. Nu är en överenskommelse undertecknad med flera parter. Foto: Anders Hjertström/SVT

Unikt avtal ska skydda skogsmark i Jokkmokk: ”Jag har kämpat så för detta”

Uppdaterad
Publicerad

Det kallas historiskt det avtal om naturskydd som nu undertecknats av SCA, Länsstyrelsen i Norrbotten, Naturvårdsverket och skogsgruppen Steget före. Parterna har enats om hur skogsmark och biologisk mångfald ska skyddas i ett mycket stort område.

– Det är en unik överenskommelse, säger alla parter.

Under måndagen samlades representanter för samtliga parter i skogen strax söder om Vuollerim i Jokkmokks kommun för att berätta hur skogsmark och biologisk mångfald ska skyddas i ett område som omfattar 1 114 hektar produktiv skog.

– Det är omtumlande för mig. Jag har vigt nästan hela mitt liv åt att kämpa för skogen. Ett över trettio år långt miljömaraton är äntligen i mål, säger Mats Karström, biolog och grundare av den ideella organisationen Steget före.

Tog många år

Områdena hittades redan i slutet av 1980-talet genom inventeringar av Mats Karström och Steget före. Gruppen tog i samband med detta fram en ny inventeringsmetodik för skogar med höga naturvärden. Metoden är numera vedertagen i hela Sverige och används av både myndigheter och skogsbolag.

Löftet om långsiktigt bevarande av de aktuella områdena gjordes redan 1998 i en avsiktsförklaring mellan SCA och Länsstyrelsen men sedan har det tagit tid att få till en överenskommelse.

”Värdefulla skogsmiljöer”

Genom åren har sju av områdena köpts av staten som naturreservat, och nu sluts alltså en paketöverenskommelse för de resterande skogarna. Staten ersätter SCA för åtta naturreservat. För 17 områden sluts naturvårdsavtal utan ersättning.

– Det här är väldigt värdefulla skogsmiljöer som är viktiga för den biologiska mångfalden. Att vi nu lyckas ro en överenskommelse i hamn och skapa ett långsiktigt formellt skydd är mycket positivt, säger Hans Djurberg, hållbarhetschef på SCA.

I videon ovanför hör du Mats Karström berätta om kampen för skogen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kommenterar Hans Djurberg, hållbarhetschef på SCA, avtalet som ska skydda ett stort skogsområde i Vuollerim i Jokkmokks kommun. Foto: Anders Hjertström/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.