Drömresan till Hongkong blev fjällvandring i midnattssol

Uppdaterad
Publicerad

Fjällstationerna väntas få fler svenska besökare i sommar när det blir svårare att resa utomlands. I Abisko träffade vi tre göteborgare som har fått styra om planerna och gav sig ut på sin allra första vandring under måndagskvällen.

Egentligen skulle resan ha gått till Hongkong, men på grund av världsläget blev det i stället flyg till Luleå, hyrbil till Abisko och därifrån till fots efter Kungsleden. De startade den första etappen mot Abiskojaure igår kväll vid halvniotiden.

– Det är ju midnattssol så det spelar ju ingen roll när vi kommer fram, säger Daniel Goz.

Coronaviruset i Norrbotten

De utländska gästerna uteblir

I klippet från Abisko som sändes i programmet Sommaröppet igår möter ni de entusiastiska fjällvandrardebutanterna.

Det har gått en vecka sedan restriktionerna för resor inom Sverige lyftes, men ännu har det inte hunnit bli särskilt trångt på de nordligaste fjällstationerna. Detta trots rapporterna om en stor efterfrågan på biljetter till SJ:s nattåg mot de nordliga svenska fjälldestinationerna.

Föreståndaren Jessica Milkewitz tror på ett ökat antal svenska gäster under säsongen, men på grund av ett nästan totalt bortfall av utländska gäster kan det totalt sett ändå en minskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet