Sår och stora blåsor på fötterna har blivit ett problem för försvaret i Arvidsjaur och Halmstad. Rekryter har halkat efter i utbildningen på grund av smärtor. Foto: TT

Skavsårstejp ställer till problem för försvaret – sår och stora blåsor på soldaternas fötter

Uppdaterad
Publicerad

Sår och utslag på fötterna för värnpliktiga och personal inom försvaret i Arvidsjaur och Halmstad har fått värnpliktiga att halka efter i utbildningen. Men såren kommer inte av långa strapatser i trånga skor – istället handlar det om en skavsårstejp som ska hjälpa vid just skavsår.

Enligt en anmälan som försvarshälsan vid Jägarbataljonen i Arvidsjaur gjort till Läkemedelsverket har problemen med såren, som pågått i ett år, gjort att flera värnpliktiga och anställda tvingats ställa in fysiska aktiviteter och därför kommit efter i vissa utbildningsmoment.

I anmälan skriver försvarshälsans läkare att det handlar om ”stora blåsor där huden sedan faller av” och att ”cirka tio personer har bara sedan i juni fått en varning tillagd i journalen pga stora besvär av produkten”

Såren ska för de flesta inte heller läkt helt efter två veckor utan skavsårstejpen.

Problem även i Halmstad

Även försvarshälsan vid Luftvärnsregemente Lv 6 i Halmstad har anmält problem med tejpen till Läkemedelsverket. Där har cirka 30 rekryter fått blåsor och sår efter att ha använt produkten.

Både i Halmstad och Arvidsjaur har nu användandet av produkten stoppats, att det inte gjorts tidigare är för att produkten förut använts med goda resultat vilket gör att försvarshälsan i Arvidsjaur misstänker att något förändrats i tillverkningen.

Försvarshälsan i Halmstad har även kontaktat tillverkaren som stoppat produktionen för att utreda det hela vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.