Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du universitetsdirektör Veronika Sundström om varför LTU gjort en anmälan om hets mot folkgrupp. Foto: Anders Hjertström/SVT

LTU polisanmäler efter högerextrema hot mot rekryteringskampanj

Uppdaterad
Publicerad

Luleå tekniska universitet har gjort en polisanmälan om hets mot folkgrupp. Anmälan gäller hur universitetets studentkampanj sprids i högerextrema sammanhang med rasistiska undertoner.

– Att utsätta någon för hot och hat på grund av den personens hudfärg är bedrövligt och det är en utveckling vi på alla sätt vill motverka, säger universitetsdirektör Veronika Sundström.

Studentrekrytering

Anmälan gäller bilder i en riksomfattande studentrekrytering där en av de personer som medverkar är mörkhyad. Hot och hat har framförts i sociala medier men också riktats direkt till universitetets servicepoint där man tar emot synpunkter från studenter och allmänhet.

– Det verkar vara personer med högerextrema åsikter som ligger bakom. Vi tycker det är hatfullt och hotfullt och ämnat för att skrämma. Det är oacceptabelt, säger Veronika Sundström.

Hela världen

Luleå tekniska universitet attraherar forskare och studenter från hela världen. Och för att man ska kunna fortsätta att bidra till utvecklingen behöver man attrahera än mer kompetens internationellt, menar universitetet.

I videon hör du universitetsdirektör Veronika Sundström utveckla varför man gjort en anmälan om hets mot folkgrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.