• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Öggestorp i Jönköpings kommun, Jönköpings län. En brand i en industribyggnad i Öggestorp samhälle leder till kraftig rökutveckling. Boende i Öggestorp med omnejd som påverkas av röken uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Lundmark, trafikansvarig vid polisen i Piteå, vill bland annat se bälteskrav och att man bara får färdas två personer i en A-traktor. Foto: Jimmy Bäckström, SVT/Arkiv, SVT

Trafikpolisen i Piteå välkomnar högre hastighet för A-traktorer – men vill se särskilt körkort

Publicerad

Skärpta regler för A-traktorer kan bli aktuellt nästa år, något som välkomnas av polisen i Piteå.

Högre hastigheter, tydligare regler för ombyggnationer och ett helhetsgrepp om A-traktorerna i Sverige.

Det är ambitionen för det nya regelverk som arbetas fram för Sveriges A-traktorer.

Regeringen har gett Transportstyrelsen i uppdrag att analysera frågan och reglerna kan träda i kraft redan nästa år. Bakgrunden är allt fler olyckor där A-traktorer är inblandade och ett starkt tryck från allmänheten om att någonting måste göras.

Trafikpolisen: ”Lättmanipulerade i dag”

Bland annat ska man se över den rådande hastighetsgränsen på 30 kilometer i timmen – och möjligheten att försvåra att hastighetsspärren manipuleras. I dag kan man sitta flera personer inne i hytten, bara personen som kör har fri sikt.

Behövs det nya regler?

– Ja, det tycker jag. De flesta sköter sig men vi har ett problem med A-traktorerna och det är att de är väldigt lättmanipulerade. Det innebär att många 15-åringar redan i dag kör runt i bilar egentligen och det är något som föräldrarna inte alltid vet om, säger Mats Lundmark, trafikansvarig vid polisen i Piteå.

Vill bara se två personer per fordon

Han anser att ett stort problem också är att ungdomarna tar ett AM-kort för att köra moped och sedan sätter sig i en A-traktor som väger flera ton.

– De har heller ingen erfarenhet och det är inte så lätt för dem alla gånger, säger Mats Lundmark som även välkomnar bälteskrav och att man bara ska få sitta två personer i A-traktorn.

I dag får en A-traktor köras av personer som har fyllt 15 år, och som har AM-körkort klass 1. Bara i Piteå finns över 500 A-traktorer registrerade. I Sverige finns det drygt 36 000 A-traktorer, en ökning med omkring 27 procent på bara ett år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer