Högt järnmalmspris ger klirr i kassan för gruvföretagen

Publicerad

Järnmalmspriset har legat på en hög nivå den senaste tiden, orsaken är att det har försvunnit järnmalm från marknaden på grund av gruvolyckor i Brasilien. Samtidigt är den svenska kronan svag vilket innebär att gruvföretagen gör fina vinster just nu.

Den senaste tiden har järnmalmspriset för högvärdig järnmalm legat runt 100 dollar per ton vilket är ett högt pris. En av orsakerna till det höga priset på järnmalm är dammolyckor i gruvor i Brasilien.

– Innan dammolyckan i januari i Brasilien var priset under 70 dollar per ton, så det har stigit kraftigt, säger Markus Petäjäniemi, direktör Marknad och teknik på LKAB.

100 miljoner ton högvärdig järnmalm har försvunnit

Det har varit två dammolyckor vid gruvor i Brasilien som har påverkat priset, en inträffade 2015 och den senaste i januari 2019, totalt har det försvunnit runt 100 miljoner ton högvärdig järnmalm från marknaden.

– Ingen av gruvorna i Brasilien har startat om än, men det är klart att förr eller senare så kommer volymer att komma tillbaka från Brasilien som gör att det blir balans i efterfrågan på marknaden, men hur länge det tar är svårt att säga, säger Markus Petäjäniemi.

Nedgång på stålmarknaden

Förutom det höga priset på järnmalm just nu har även LKAB en pellets premie på det underliggande järnmalmspriset. Priset på järnmalmpellets har stärkts och orsaken är att en av gruvorna som drabbades av dammolyckan var en pellets producent.

– Produktionen rullar på bra och vi levererar det vi kan till våra kunder. Det är lite tudelat just nu för vi ser en nedgång på stålmarknaden i Europa. Bilindustrin går något sämre, så hur det här kommer att påverka efterfrågan senare i år återstår att se. Det här kommer avgöra prisutvecklingen i framtiden, säger Markus Petaäjäniemi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.