Högt tryck på Sveriges första utbildning för Youtubers

Uppdaterad
Publicerad

Kalix Folkhögskola startar i oktober Sveriges första Youtuberkurs för de som vill lära sig göra egna sändningar och videobloggar, och nå ut till en publik via internet.

På folkhögskolan blev man tagna på sängen då kursen i höst fick stor medial uppmärksamhet och högt söktryck.

LÄS MER: Startar ny utbildning – för Youtubers

– Det kan man lugnt säga. Vi har skapat reservlistor och vill naturligtvis erbjuda så många som möjligt att komma in på kursen, sedan ska vi göra ett urval för vi vill inte ha för många för då är vi oroliga för kvalitén. Någonstans mellan 15-20 deltagare siktar vi på att ha på den här kursen, och med det här intresset funderar man redan på när vi kan starta nästa kurs, säger läraren Anders Durvall som är kursansvarig.

Ges på distans

Kursen är på distans och ger rätt till studiebidrag. Och samtidigt som kursen startar har folkhögskolan för andra året rad inte startat någon journalistutbildning på grund av få sökande.

– Jag tror inte att det här är någonting som ska ersätta journalistutbildningen, men jag tror att vi behöver bli duktiga på att plocka upp de nya bollar som kommer och se hur samhällsutvecklingen se ut. Att kunna jobba på det sättet är otroligt viktigt för en utbildningsanordnare, säger skolans rektor Ida Nordlund.

LÄS MER: Youtubers ska locka nya stridspiloter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.