Höjda priser ska ge färre turister

Uppdaterad
Publicerad

Höjda priser på logi under högsäsong på Kebnekaise fjällstation ska få turister att välja lågsäsong istället hoppas STF. Orsaken är att Kebnekaise fjällstation inte klarar av att hålla en god service när det är mer än fullbelagt på anläggningen under högsäsong.

Trycket av den stora turisttillströmningen under högsäsong till Kebnekaise fjällstation har inneburit att Svenska Turistföreningen har höjt priserna på logi med cirka 200 kronor i snitt per i bädd. Förhoppningen med prishöjningen är att folk ska välja att besöka fjällanläggningen under lågsäsong som är under månaderna mars och september.

– Vi höjer priserna för att styra fördelningen av gäster mellan högsäsong och lågsäsong. Vi har inte riktigt kapacitet för att ta hand om alla gäster på ett bra sätt under högsäsong, så vi önskar att gästerna hittar till oss under lågsäsong säger Marit Sarri platschef på Kebnekaise fjällstation.

För hårt tryck

Problemet att det är mer än fullbelagt på anläggningen innebär förutom brist på bäddar även att anläggningens resurser inte räcker till,  som att varmvattnet tar slut, torkutrymmen blir överbelastade och att det inte finns plats till alla som vill äta på restaurangen.

Men hittills har inte prisökningen haft någon effekt trots att det  totalt har varit färre besökare i år jämfört med förra året, för under högsäsongen som är under månaderna april, juli och augusti har inte antalet turister minskat.

– Vi ser inte någon tydlig skillnad, men vi försöker hålla kvar vid den här prissättningen. Vi kommer ha bra paket som styr mot lågsäsong så att de som har möjlighet väljer att komma under lågsäsongen säger Marit Sarri.

Att ha fullbelagt är väl målsättningen för varje turistanläggning men mer än fullbelagt är alltså inte alltid bra för en turistanläggning.

– Vi upplever att vi kommer mer till vår rätt om vi kan möta upp tillströmningen mot den kapacitet som vi i grunden har säger Marit Sarri platschef på Kebnekaise fjällstation.

Inga planer på utbyggnad

Att bygga ut anläggningen för att möta tillströmningen finns det inga planer på. Istället planeras en renovering och en förbättring av gemensamma utrymmen.

– Vi har en fastighetsinvesteringsplan som kommer sättas i verket nu. Vi projekterar under 2017 för att sätta i verket 2018 och 2019 inom ramen av de byggnader vi har idag.

Marit Sarri avslutar med att säga att det redan nu pågår bokningar till vårvintersäsongen och hon rekommenderar att lågsäsongen i mars är en bra månad för en fjällvistelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.