Birgitta Bergvall-Kåreborn blir ny rektor vid Luleå tekniska universitet. Foto: Tomas Bergman

Föreslås bli LTU:s nya rektor

Uppdaterad
Publicerad

Universitetsstyrelsens rekryteringsgrupp föreslår Birgitta Bergvall-Kåreborn som ny rektor för Luleå tekniska universitet.

Under hösten har sex kandidater intervjuats, varav fyra gick vidare till tester och fördjupade intervjuer.

– Vi har haft en bra process, med många starka kandidater. Jag är väldigt glad över att en enig rekryteringsgrupp nu kan föreslå hörandegrupperna att Birgitta Bergvall-Kåreborn ska leda Luleå tekniska universitet, säger Eva Nordmark, ordförande i universitetsstyrelsen och i rekryteringsgruppen.

Birgitta Bergvall-Kåreborn, född 1968, disputerade vid Luleå tekniska universitet 2002. Hon är professor i informatik och sedan 2011 universitetets prorektor.

”Gedigen ledarerfarenhet”

Rekryteringsgruppen skriver i sitt yttrande att ”Birgitta kan påvisa en gedigen erfarenhet av framgångsrikt ledarskap inom akademin på hög nivå. Hon har goda regionala, nationella samt internationella kontakter inom akademi och samhälle. Birgitta är kommunikativ. Hon visar på en förmåga att entusiasmera och driva frågor samt erfarenhet av att leda och driva utvecklingsarbete.

Universitetsstyrelsen ska nu ta ställning till om Birgitta Bergvall-Kåreborn ska föreslås för regeringen, som i sin tur fattar det formella beslutet om vem som blir ny rektor för Luleå tekniska universitet.

Rekryteringsgruppens ambition är att en ny rektor ska vara på plats till årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.